Snelle navigatie menu :

 1. Ga naar inhoud
 2. Ga direct naar het onderdeel menu
 3. Ga naar tool zoekopdracht
 4. Ga naar menu Help
 5. Ga naar module
 6. Ga naar de lijst van toetsenbord snelkoppeling

Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie over ons cookie beleid.

SLUITEN

Help-menu :

 1. Sanofi in de wereld |
   
 2. Onze websites |
   
 3. Groep websites |
   
 4. Contact |
 5. Sitemap |
 6. Hulp
 1. Lettergrootte

  Verminderen Verhogen  
 
 

Uw gezondheid

Contact

Sanofi Belgium

Airport Plaza
Montreal Building
Leonardo Da Vincilaan 19
BE, 1831 Diegem

Tél. : 02 710 54 00
Fax : 02 710 54 09

Email: info.belgium@sanofi.com

inhoud :

Nierziektes

 

Nierfuncties

Onze nieren hebben drie belangrijke functies:

 • Ze filteren de afvalstoffen van de vele stofwisselingsprocessen in ons lichaam uit het bloed. Wanneer dat niet op een goede manier gebeurt, zouden we binnen enkele weken door ons eigen lichaam worden vergiftigd.
 • Ook berekenen de nieren voortdurend hoeveel vocht ons lichaam nodig heeft. Aan de hand daarvan produceren ze veel of weinig urine.
 • Bovendien maken ze ook een aantal hormonen aan die noodzakelijk zijn voor onze gezondheid en voor een goed functionerend lichaam, onder andere een hormoon dat bijdraagt aan de vorming van stevige botten. De nieren zijn medeverantwoordelijk voor het reguleren van de bloeddruk en voor de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.

Feiten en cijfers

In België hebben 250.000 tot 500.000 patiënten in meer of mindere mate slechtwerkende nieren, waarvan ongeveer 8.000 in het stadium van terminale nierinsufficiëntie zitten. Deze laatste hebben een dialysebehandeling nodig. Elk jaar komen er ongeveer 2.000 nieuwe dialysepatiënten bij, ondergaan 450 patiënten een transplantatie en komen 1800 te overlijden.

Omdat de voornaamste oorzaken van chronische nierinsufficiëntie diabetes en een te hoge bloeddruk zijn, aandoeningen waarvan het aantal gevallen elk jaar toeneemt, wordt verwacht dat ook het aantal dialysepatiënten nog zal groeien.

Hyperfosfatemie

Zoals reeds vermeld verwijderen de nieren, wanneer ze niet goed genoeg functioneren, de afvalstoffen (zoals fosfor) minder goed uit het lichaam, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de patiënten die aan nierinsufficiëntie lijden. Als de patiënt een te hoog fosfaatgehalte heeft, spreekt de nefroloog van hyperfosfatemie.

Op korte termijn kan een verhoging van het fosfaatgehalte rode ogen en huidirritatie veroorzaken. Op lange termijn kan een onevenwichtig fosfaatgehalte tot botverzwakking (verhoogd risico op breuken) alsook tot aderverkalking (verhoogd cardiovasculair risico) leiden.

Behandeling

Om hyperfosfatemie te bestrijden, zijn er drie mogelijkheden:

 • dialyse
 • een speciaal dieet
 • fosfaatbinders

In België zijn er meer dan 60 dialysecentra met meer dan 340 nefrologen. Hemodialyse is een techniek waarmee stoffen, zoals fosfor, die niet meer op natuurlijke wijze door de nieren verwijderd worden, uit het bloed gezuiverd worden. De hemodialysebehandeling gebeurt drie keer per week en duurt over het algemeen 3 tot 4 uur per sessie.

Aangezien de voeding een belangrijke bron van fosfor is, blijft een aangepast dieet van fundamenteel belang voor nierpatiëten die aan hyperfosfatemie lijden.

Naast de dialysebehandelingen en een evenwichtig dieet, kan de nefroloog ook geneesmiddelen voorschrijven die in het maag-darmstelsel het fosfaat uit de voeding binden. Zo wordt verhinderd dat het fosfaat door het lichaam wordt opgenomen. Die medicijnen worden fosfaatbinders genoemd.


BNL.SEC.14.06.01

Laatste verandering: 26 augustus 2014

Module :

Corporate information

Corporate information