Snelle navigatie menu :

 1. Ga naar inhoud
 2. Ga direct naar het onderdeel menu
 3. Ga naar tool zoekopdracht
 4. Ga naar menu Help
 5. Ga naar module
 6. Ga naar de lijst van toetsenbord snelkoppeling

Deze website maakt gebruik van cookies om ons te helpen uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie over ons cookie beleid.

SLUITEN

Help-menu :

 1. Sanofi in de wereld |
   
 2. Onze websites |
   
 3. Groep websites |
   
 4. Contact |
 5. Sitemap |
 6. Hulp
 1. Lettergrootte

  Verminderen Verhogen  
 
 

Uw gezondheid

Contact

Sanofi Belgium

Airport Plaza
Montreal Building
Leonardo Da Vincilaan 19
BE, 1831 Diegem

Tél. : 02 710 54 00
Fax : 02 710 54 09

Email: info.belgium@sanofi.com

inhoud :

Hematologie

 

Transplantatie van bloedstamcellen

De behandeling van bepaalde kankers brengt een transplantatie van bloedstamcellen met zich mee (vroeger sprak men van beenmergtransplantatie).

Wat is een stamcel?

In tegenstelling tot de meeste cellen kunnen stamcellen zich onbeperkt vernieuwen en beschadigde weefsels herstellen en zelfs vanuit het niets creëren. De stamcellen die nieuw bloed vormen, bevinden zich in het beenmerg.

Transplantatie van stamcellen

De eigenlijke transplantatie wordt voorafgegaan door chemotherapie, al dan niet vergezeld van totale lichaamsbestraling om zo veel mogelijk kankercellen te vernietigen. Maar deze behandelingen vernietigen ook bloedstamcellen. Daarom is een stamceltransplantatie na de behandeling onontbeerlijk om het regenereren van bloed in rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes mogelijk te maken.

Twee soorten transplantatie

Allogene transplantatie (of allotransplantatie)

Hierbij worden de stamcellen van een compatibele donor gebruikt. Er wordt bij voorkeur een verwante donor (broer of zus) gekozen. Wanneer die ontbreekt, kunnen de stamcellen van een compatibele niet-verwante donor worden gebruikt.

Autologe transplantatie

Hierbij worden stamcellen van de patiënt zelf gebruikt.

Stamceltransplantatie, en vooral autotransplantatie van stamcellen, is een noodzakelijk onderdeel geworden van de behandeling van deze kankers. Voor het welslagen van de transplantatie moeten voldoende stamcellen worden verzameld. In ongeveer 10 tot 30% van de gevallen is het echter niet mogelijk de hoeveelheid cellen te verkrijgen die minimaal nodig is voor de transplantatie.

In dat geval bestaat er een innovatieve kleine molecule die toelaat de aanwezige stamcellen in het beenmerg vrij te maken.. Dit bevordert hun opname in de bloedsomloop en maakt het mogelijk om meer stamcellen te oogsten, waardoor een hoger percentage van geslaagde transplantaties verzekerd wordt.

B.PLE.14.09.01

Laatste verandering: 01 oktober 2014

Module :

Corporate information

Corporate information