Vrouw en man met surfplanken

Artrose

Artrose is een progressieve ziekte ten gevolge van een aantal risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht, overgewicht of genetische factoren. Maar artrose kan ook het gevolg zijn van een fout in de plaatsing van het gewricht, een afwijkende vorm van het gewricht of een trauma (fysiek zwaar werk, gewelddadige sporten, ...). 


Artrose wordt gekenmerkt door een beschadiging van het kraakbeen en synoviaal vocht in het gewricht. Dit vocht, dat aanwezig is in het gewricht en werkt als smeermiddel, is nodig om de soepelheid van het gewricht te garanderen. Het beschermt ook het gewricht door schokken te absorberen. Bij langdurige artrose zijn het kraakbeen en het synoviaal vocht soms zo beschadigd dat de beenderen over elkaar wrijven, wat hevige pijn, stijfheid van het gewricht en verlies van de beweeglijkheid van het gewricht veroorzaakt. Artrose tast vooral de gewrichten van de knieën, schouders, heupen en enkels aan.

Naast pijn kan het ook een verlies van beweeglijkheid veroorzaken, wat tot gevolg kan hebben dat men minder actief is.

Er bestaan verschillende behandelingen, afhankelijk van het stadium van de artrose. Men start vaak met het aanpassen van de levensstijl: afvallen, aangepaste en matige fysieke activiteit, al dan niet in combinatie met kinesitherapie. Wat medicatie betreft, wordt meestal begonnen met pijnverlichting alvorens over te schakelen op krachtigere ontstekingsremmers. Als de artrose erger wordt, kan viscosupplementatie worden overwogen en in het laatste stadium, een prothese.

Viscosupplementatie

Viscosupplementatie is een oplossing om de pijn en het verlies van beweeglijkheid, die door artrose wordt veroorzaakt, te verlichten.

Viscosupplementatie slaagt erin om hyaluronzuur in het gewricht te injecteren om het synoviaal vocht te vervangen en zo de pijn te verlichten en de mobiliteit van de patiënt te herstellen. Zoals het synoviaal vocht is het viscosupplement rijk aan hyaluronzuur en daarom heeft het dezelfde werking: het smeert de kraakbeenoppervlakken (door zijn visceuse eigenschappen) en beschermt het tegen schokken (door zijn elastische eigenschappen). Daarnaast kan viscosupplementatie de pijn ten gevolge van wrijving verminderen en de mobiliteit verbeteren.

Zie ook: https://www.arthrosiscare.be/nl

Deze website maakt gebruik van cookies om zijn publiek te meten en stelt ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van deze cookies. Meer informatie gebruiksaanwijzing.

OK