Man doet aan Nordic walking

Diabetes en cardiovasculaire aandoeningen

Diabetes is een aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Vroeger sprak men ook van suikerziekte. Er bestaan 2 hoofdvormen van diabetes.

Type 1 diabetes

Type 1 diabetes ontstaat meestal bij kinderen of jongvolwassenen (jonger dan 40 jaar) en treft minder dan 10% van alle personen met diabetes.

Bij type 1 diabetes valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de alvleesklier aan en vernietigt ze. Het lichaam maakt daardoor geen of onvoldoende insuline aan. Vandaar dat het vanaf de diagnose noodzakelijk is om levenslang insuline in te spuiten.


Type 2 diabetes

Meer dan 90% van de mensen met diabetes, hebben diabetes type 2. Dit treedt vooral op vanaf de leeftijd van 40 jaar.

Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis: er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden, en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe. Dit zijn ook belangrijke verklaringen voor de sterke toename van type 2 diabetes in de bevolking. Omgekeerd kan men door een gezonde leefstijl type 2 diabetes goed voorkomen.

Een persoon die lijdt aan diabetes loopt een risico om ernstige gezondheidsproblemen te ontwikkelen zoals blindheid, nierinsufficiëntie, hartaanvallen, vasculaire accidenten, impotentie en amputatie.

Voor beide types diabetes geldt dat een goede controle van de bloedsuikerspiegel helpt om deze verwikkelingen te voorkomen.

Zie ook www.diabetes24.be
Diabetes 24 app
De Diabetes24 app is ontwikkeld voor personen met diabetes. Deze complete app helpt u om beter om te gaan met uw diabetes in het dagelijkse leven.
Op één volledig scherm ziet u uw aantal stappen, koolhydraatporties, uw herinneringen en uw bloedglucosemetingen.
Download android app

Deze website maakt gebruik van cookies om zijn publiek te meten en stelt ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van deze cookies. Meer informatie gebruiksaanwijzing.

OK