Lachende mensen

Nierziekten

Onze nieren hebben drie belangrijke functies:

  • Ze filteren de afvalstoffen van de vele stofwisselingsprocessen in ons lichaam uit het bloed. Wanneer dat niet op een goede manier gebeurt, zouden we binnen enkele weken door ons eigen lichaam worden vergiftigd.
  • Ook berekenen de nieren voortdurend hoeveel vocht ons lichaam nodig heeft. Aan de hand daarvan produceren ze veel of weinig urine.
  • Bovendien maken ze ook een aantal hormonen aan die noodzakelijk zijn voor onze gezondheid en voor een goed functionerend lichaam, onder andere een hormoon dat bijdraagt aan de vorming van stevige botten. De nieren zijn medeverantwoordelijk voor het reguleren van de bloeddruk en voor de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.

Hyperfosfatemie

Zoals reeds vermeld verwijderen de nieren, wanneer ze niet goed genoeg functioneren, de afvalstoffen (zoals fosfor) minder goed uit het lichaam, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de patiënten die aan nierinsufficiëntie lijden. Als de patiënt een te hoog fosfaatgehalte heeft, spreekt de nefroloog van hyperfosfatemie.

Op korte termijn kan een verhoging van het fosfaatgehalte rode ogen en huidirritatie veroorzaken. Op lange termijn kan een onevenwichtig fosfaatgehalte tot botverzwakking (verhoogd risico op breuken) alsook tot aderverkalking (verhoogd cardiovasculair risico) leiden.Behandeling

Om hyperfosfatemie te bestrijden, zijn er drie mogelijkheden:

  • dialyse
  • een speciaal dieet
  • fosfaatbinders
Hemodialyse is een techniek waarmee stoffen, zoals fosfor, die niet meer op natuurlijke wijze door de nieren verwijderd worden, uit het bloed gezuiverd worden. De hemodialysebehandeling gebeurt drie keer per week en duurt over het algemeen 3 tot 4 uur per sessie.

Aangezien de voeding een belangrijke bron van fosfor is, blijft een aangepast dieet van fundamenteel belang voor nierpatiëten die aan hyperfosfatemie lijden.

Naast de dialysebehandelingen en een evenwichtig dieet, kan de nefroloog ook geneesmiddelen voorschrijven die in het maag-darmstelsel het fosfaat uit de voeding binden. Zo wordt verhinderd dat het fosfaat door het lichaam wordt opgenomen. Die medicijnen worden fosfaatbinders genoemd.

Deze website maakt gebruik van cookies om zijn publiek te meten en stelt ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van deze cookies. Meer informatie gebruiksaanwijzing.

OK