Het leven is een gezondheidsreis en we hopen bij Sanofi een verschil te maken in de levens van mensen die worden getroffen door immuunstoornissen door innovatieve therapieën te ontwikkelen. Auto-immuunziekten zoals atopische dermatitis, reumatoide artritis en astma worden veroorzaakt door een disfunctie van het immuunsysteem.

Als partner in de gezondheid zet Sanofi zich in om nieuwe therapeutische opties te bieden aan patiënten, inclusief patiënten ingroeilanden1, die door deze aandoeningen worden getroffen. In samenwerking met Regeneron Pharmaceuticals worden onze behandelingen voor atopische dermatitis, reumatoïde artritis en astma op de markt gebracht in Europa, de Verenigde Staten en Canada en in veel landen over de hele wereld.

Het huidige onderzoek van Sanofi en haar wereldwijde business unit voor specialistische zorg richten zich op therapeutische gebieden waar medische behoefte belangrijk is, zoals neuspoliepen en eosinofiele oesofagitis.

Atopische Dermatitis

Atopische dermatitis (AD), een vorm van eczeem, is een chronische ontstekingsziekte met symptomen die vaak verschijnen als uitslag op de huid.
In zijn matige tot ernstige vorm is de huiduitslag vaak over een groot deel van het lichaam aanwezig en gaat gepaard met intense en aanhoudende jeuk, droge huid, scheuren, roodheid, korstachtige letsels en pruritus. Jeuk is een van de meest pijnlijke symptomen voor de patiënt en kan zeer invaliderend zijn.

In België zijn er ongeveer 65.000 volwassen patiënten met matige tot ernstige atopische dermatitis2

Matige tot ernstige atopische dermatitis is een echte last voor degenen die het hebben. Naast symptomen zoals huidletsels of intense jeuk, heeft de ziekte een significant negatief effect op de kwaliteit van leven en kan slaapstoornissen, angst- en depressiesymptomen veroorzaken.

Astma

Astma is een heterogene, chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen, die wordt gekenmerkt door terugkerende symptomen en een zwakke longfunctie. Ernstig astma is een subgroep van moeilijk te behandelen astma. Deze groep heeft aanhoudende astmaklachten, ondanks optimale doseringen van de standaardmedicatie en behandeling van bijkomende ziekten en omgevingsfactoren1.

De impact op de levenskwaliteit van ernstig astma kan zeer groot zijn. Patiënten rapporteerden slaapproblemen, beperking van hun fysieke activiteiten, afwezigheid op het werk en verhoogde gevoelens van angst en depressie. Chronisch gebruik van orale corticosteroïden (OCS) gaat eveneens gepaard met ernstige bijwerkingen2.

Type 2 inflammatie, een verzamelnaam om bepaalde ontstekingstypes te categoriseren, is terug te vinden in de helft van de patiënten met ernstige astma3.

References
  1. Global Initiative for Asthma (GINA). 2022 GINA report, global strategy for asthma management and prevention. 2022. Available from: https://ginasthma.org/wp-content/uploads/2022/07/GINA-Main-Report-2022-FINAL-22-07-01-WMS.pdf

  2. To T et al. Global asthma prevalence in adults: findings from the cross-sectional world health survey. BMC Public Health 2012;12:204.

  3. Seys SF et al. Cluster analysis of sputum cytokine-high profiles reveals diversity in T(h)2-high asthma patients. Respir Res. 2017;18:39. doi:10.1186/s12931-017-0524-y. n=108/205

Neuspoliepen (NP)

Neuspoliepen is een chronische aandoening van de bovenste luchtwegen en gekenmerkt door poliepen in de sinussen en neusholtes. Neuspoliepen kunnen aanleiding geven tot ademhalingsproblemen, loopneus, verstopte neus, aangezichtspijn en verlies van reuk- en smaakzin.1

Maar als de symptomen van uw neuspoliepen hinderlijk zijn en interfereren met uw dagelijkse activiteiten, is het belangrijk om te weten dat er in dit domein belangrijke wetenschappelijk vooruitgang is.

Onderzoek bevestigt dat een specifiek soort ontsteking in uw lichaam kan worden geassocieerd met neuspoliepen. Het wordt type 2 inflammatie genoemd en kan ook in verband worden gebracht met andere ontstekingsziekten, waaronder astma en atopische dermatitis.

Sanofi Belgium, MAT-BE-2300479,1.0.-05/23