Reumatoïde artritis - algemeen bekend als RA - is een chronische en invaliderende auto-immuunziekte die voornamelijk de gewrichten, bindweefsels, spieren, pezen en vezelweefsel aantast, waardoor pijn, misvorming en invaliditeit worden veroorzaakt. Er zijn meer dan 150 reumatische aandoeningen, waarbij RA een van de meest voorkomende is.

85.000

mensen in België

3 vrouwen

voor 1 man worden getroffen

Tussen 30 en 55 jaar

kan de ziekte optreden

Reumatoïde artritis wordt ten onrechte omschreven als een «oudemensenziekte». Daardoor is er weinig over bekend en wordt de ziekte vaak verward met artrose. Nochtans kan ze op elke leeftijd, tussen 30 en 55 jaar1, optreden. Ze vormt met ongeveer 85.000 mensen die aan de ziekte lijden, de vaakst voorkomende chronische ontstekingsreuma in België2. De ziekte treft driemaal meer vrouwen dan mannen3.

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis wordt vaak beschouwd als een aandoening van de gewrichten. Maar de effecten van de ziekte kunnen de gewrichten overstijgen en een belangrijke impact hebben op het dagelijkse leven. Zo hebben patiënten die lijden aan reumatoïde artritis het steeds moeilijker met de dagelijkse handelingen: de sleutel in het slot omdraaien, een conservenblik openen, zich aankleden, lopen… Bovendien bemoeilijken talloze onzichtbare symptomen zoals restpijn, vermoeidheid of angst het leven van de patiënten die er niet altijd over durven te praten met hun omgeving of hun arts. Deze symptomen kunnen ook leiden tot stress of angst.

Hoe wordt reumatoïde artritis behandeld?

Met de huidige behandelingen is het mogelijk om de ziekte lange tijd onder controle te houden en dagelijks de kwaliteit van leven te verbeteren. Dankzij de behandelingen worden de periodes van remissie bevorderd, wordt gewrichtsbeschadiging vermeden, blijven verergeringen uit, worden pijn en ontstekingen bestreden, treden er geen gewrichtsmisvormingen op en verbetert de gewrichtsfunctie.

http://www.arthrites.be/fr/pr.asp?Rub=3
2 Pharma.be, Traitement de l’arthrite : la révolution en mouvement de la rhumatologie
3 http://www.arthrites.be/fr/pr.asp?Rub=3

Sanofi Belgium, MAT-BE-2100272,1.0.-03/21