Vaccins kunnen bescherming bieden tegen bacteriële en virale ziekten. Vaccinatie stimuleert het immuunsysteem van het lichaam om de juiste afweerstoffen (antilichamen) te produceren. Zo kan immunisatie het lichaam beschermen tegen de besmettelijke ziekte.

Bij Sanofi Pasteur, de afdeling die vaccins produceert binnen de groep Sanofi, werken we elke dag met passie aan een wereld waarin iedereen zich door vaccinatie kan beschermen tegen ziekten.

Wij zetten ons in voor de preventie van verschillende ziekten: Wij bieden vaccins aan voor zowel basis immunisatie als booster vaccinaties. Daarnaast hebben wij in onze portefeuille vaccins voor reisgeneeskunde en vaccins ter bescherming tegen griep.

Meer dan een half miljard mensen

wereldwijd gevaccineerd met Sanofi vaccins

Ongeveer 15.000

werknemers wereldwijd, van wie 60% zich bezighoudt met kwaliteit en productieactiviteiten

Wereldleider

op het gebied van griepvaccins en vaccins voor kinderen

Vaccins creëren, het leven beschermen

Een kleine eeuw geleden waren besmettelijke ziektes de voornaamste doodsoorzaak wereldwijd, zelfs in de meest ontwikkelde landen. Immunisatie is, naast schoon en zuiver drinkwater, de meest succesvolle publieke gezondheidsinterventie voor het bestrijden van besmettelijke ziektes en het terugbrengen van globale sterftecijfers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat vaccinatie meer dan drie miljoen levens redt wereldwijd per jaar1.

Als gezondheidspartner zijn wij bij Sanofi trots op onze vaccins die ons en onze dierbaren in elk levensstadium kunnen beschermen tegen een brede reeks ernstige besmettelijke ziektes. Wij, bij Sanofi Pasteur, leveren elk jaar één miljard doses vaccin aan mensen wereldwijd en streven er voortdurend naar de voordelen van vaccinatie uit te breiden tot nieuwe besmettelijke ziekten en de bestaande vaccins te verbeteren ten behoeve van de gezondheid en het welzijn van iedereen.

Vaccinatie

Eenvoudig gezegd is een vaccin een biologisch preparaat dat immuniteit voor een bepaalde ziekte verbetert. Een vaccin kan bijvoorbeeld een agens bevatten dat lijkt op een ziekteverwekkend micro-organisme. De reactie van het immuunsysteem die wordt gestimuleerd door een vaccin is essentieel voor de aanmaak van genoeg antistoffen en voor de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen toekomstige infecties.

Eén enkele vaccinatie kan levenslang bescherming bieden tegen vele besmettelijke ziekten. Voor sommigen zijn boosters nodig (herhalingsvaccinaties) omdat het aantal antilichamen na verloop van tijd afneemt. Deze omvatten vaccinatie tegen tetanus, infectie van de bovenste luchtwegen (difterie), kinkhoest en polio (poliomyelitis). Tegen seizoensgebonden infectieziekten, zoals influenza, zijn jaarlijkse vaccinaties mogelijk en noodzakelijk. Dit is te wijten aan de voortdurend en snel veranderende ziekteverwekkers waaraan wij de vaccins moeten aanpassen.

Influenza

Influenza (de griep) is een acute virusinfectie die zich gemakkelijk tussen personen verspreidt en wereldwijd het hele jaar door circuleert. Influenza kan tot verscheidene medische complicaties leiden, zoals longontsteking, en het kan onderliggende medische condities verslechteren, waaronder congestief hartfalen en diabetes.

De WHO schat dat influenza elk jaar tot wel 650.000 doden veroorzaakt wereldwijd2. Vaccinatie is een essentieel onderdeel van de bescherming van mensen en gemeenschappen tegen de zware tol die influenza kan eisen. Sanofi Pasteur produceert ongeveer 40 procent van de influenzavaccins die wereldwijd worden gedistribueerd.

Bescherming van baby’s

130 miljoen baby’s moeten ieder jaar worden beschermd3. Dit is een enorme uitdaging. Dankzij de vooruitgang in de vaccinologie beschermen combinatievaccins kinderen nu tegen verschillende ziekten die lange tijd als plagen voor de bevolking werden beschouwd. Alle nationale programma’s van vandaag de dag stellen gecombineerde vaccins voor.

Bij Sanofi kunnen we door middel van onze verscheidene gecombineerde vaccins een simpele oplossing bieden die bijdraagt om pijn bij baby’s te verlichten, de vaccinatiegraad van nationale programma’s te verbeteren en de bevoorrading te vergemakkelijken. We leveren gecombineerde vaccins overal ter wereld in overeenkomst met de lokale gezondheidsstandaarden. Onze continue inspanning tot innovatie bevordert de toegang van meer kinderen tot immunisatie, waardoor ze worden beschermd tegen sommige van de ergste besmettelijke ziektes.

Dichter bij de eliminatie van polio

Vroeger verlamde polio elk jaar over de hele wereld duizenden kinderen of kostte het hun leven4. Dankzij vaccinatie staan we vandaag op het punt om polio compleet uit te roeien. Sanofi engageert zich samen met internationale organisaties in de strijd tegen polio.

Sanofi Belgium, MAT-BE-2100262, 1.0.-03/21


1World Health Organization . Health topics Immunization.
2World Health Organization Fact sheet Influenza (seasonal). Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/. Last accessed March 2021
3World Health Organization. Bulletin of the World Health Organization Available at: http://www.who.int/bulletin/volumes/87/2/08-050963/en/ Last accessed March 2021
4World Health Organisation Poliomyelitis Available at: https://www.who.int/health-topics/poliomyelitis#tab=tab_1 Last accessed March 2021

Sanofi Belgium, MAT-BE-2100262, 2.0.-04/23