Buikpijn

Je bent op weg naar huis als je ineens buikpijn hebt. Je weet niet of dit komt door voedsel, stress, werk of iets anders. Wat de oorsprong ook is, buikpijn is bijzonder. Als je beter begrijpt hoe het werkt, kan je de oorzaken van de pijn identificeren om deze op een gerichte manier te behandelen.
Wat voor soort pijn voel je?

Buikpijn varieert afhankelijk van hoe het zich manifesteert (knopen, krampen) of vanwege factoren zoals intensiteit, duur of locatie. Luisteren naar je lichaam zal je helpen je pijn beter te begrijpen. Het kan één van de volgende soorten zijn:

Krampen en spasmen

Ze zijn één van de meest voorkomende soorten buikpijn: het zijn onvrijwillige samentrekkingen van de gladde spieren (spieren die vooral de wanden van de darmen, maag en baarmoeder bekleden). De oorzaken kunnen meervoudig zijn: stress, sterke emoties, indigestie of pijnlijke menstruatie bijvoorbeeld.

Algemene pijn

Wanneer de pijn in meer dan de helft van de buik wordt gevoeld, gaat het om een algemene pijn en kan deze aan verschillende oorzaken te wijten zijn.

Lokale pijn

Wanneer pijn wordt gevoeld in een specifiek deel van de buik kan dit een aanwijzing zijn voor een probleem in een bepaald orgaan.
Waar heb je pijn?

Om pijn beter te begrijpen, is het belangrijk om te bepalen waar hij zich bevindt en waar hij zich verspreidt, omdat dit uw arts kan helpen om de mogelijke oorzaken ervan vast te stellen.
Bovenbuik

Problemen met voedsel kunnen pijn in de bovenbuik veroorzaken. Indigestie of gastritis kunnen de oorzaak zijn.

Middenbuik

Ongemak in de middenbuik kan het gevolg zijn van darmproblemen (constipatie, diarree, enz.). Het prikkelbare darmsyndroom (IBS) is meestal een veel voorkomende oorzaak van pijn in dit gebied.

Onderbuik

Krampen in de spieren van het colon of de dikke darm kunnen pijn veroorzaken. Oorzaken zijn onder andere het prikkelbare darm syndroom (IBS), stress en sterke emoties. Pijn in de onderbuik is ook bijzonder kenmerkend voor menstruatiepijn.
Wat zijn de oorzaken van de pijn?

De oorzaken van buikpijn kunnen meervoudig zijn en het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren om ze te identificeren. Sommige pijn kan ernstiger zijn dan andere, het wordt dus aanbevolen om uw arts te raadplegen om een diagnose te stellen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Voedsel

Te veel eten of het eten van bedorven of irriterende voedingsmiddelen behoren tot de meest voorkomende oorzaken van buikpijn.

Stress

Stress beïnvloedt uw lichaam en geest. Of het nu in het dagelijkse leven is of in meer specifieke situaties, stressvolle situaties of situaties die sterke emoties opwekken worden erkend als een veel voorkomende oorzaak van maagpijn.

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn is een veel voorkomende oorzaak van buikpijn, vooral in de onderbuik of onderrug. Deze pijn wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder, wat bij sommige vrouwen heviger kan zijn.

Prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom is een onaangename maar goedaardige aandoening. Het wordt gekenmerkt door meerdere symptomen die regelmatig voorkomen: constipatie of diarree (soms beide), buikpijn, een opgeblazen gevoel. Deze aandoening zou te wijten zijn aan een grote gevoeligheid van de darmwand waarbij ook voedsel en stress een belangrijke rol spelen.
Wat te doen om buikpijn te verlichten?

Enkele kleine tips kunnen al helpen bij het bestrijden van buikpijn. Je kan ook advies inwinnen bij een speicalist, en een geneesmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor buikpijn kan ook effectieve verlichting bieden.

Gezonde levensstijl

Een evenwichtige voeding, gehydrateerd blijven, sporten ... Een gezondere levensstijl zal u helpen om buikpijn en buikkrampen te verminderen.

Omgaan met stress

Ademhalingsoefeningen, yoga of ontspanningstherapie kunnen je helpen ontspannen en zo contracties en pijn als gevolg van stress verminderen.

Vraag advies

Het wordt sterk aanbevolen om advies in te winnen bij een specialist (arts of apotheker): zij kunnen u adviseren over de meest geschikte oplossing. Klik hier om de dichtstbijzijnde apotheek te vinden.

Gerichte medicatie voor de buik

Krampstillers zijn speciaal ontwikkeld om de spieren in uw buik te helpen ontspannen en zo pijn en krampen te verlichten, waar ze zich ook bevinden.

Deze website maakt gebruik van cookies om zijn publiek te meten en stelt ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door uw bezoek aan deze site voort te zetten, accepteert u het gebruik van deze cookies. Meer informatie gebruiksaanwijzing.

OK